21. Yüzyıl ve BIM
Bilindiği üzere BIM yani Yapı Bilgi Modellemesi, 3B nesne tabanlı modeller kullanarak, bir yapının yaşam döngüsü boyunca birbiriyle uyumlu, koordineli ve ilişkili her tür bilginin yaratılması ve kullanılması sürecidir. Projenin tüm ana süreçlerinde etkin olarak kullanılabilen sistem, farklı disiplinler arasındaki koordinasyonu artırıp, yapı ile ilgili bir bilgi bankası oluşturur.
DÜNYA ARTIK ÜÇ BOYUTLU!
21. yüzyılın başlamasıyla inşaat sektörü tasarım ve projelerinde yüz yıllardır kullanmakta olduğu 2D yöntemi terk ediyor ve 3D modelleri kullanarak yeni bir sürece geçiş yapıyor. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), projeler üzerinde fikir üretmenin ve karar süreçlerinin kolaylaştırılması ve fikir alışverişinin yapılabilmesi için 3D modeller oluşturmayı ve kullanmayı içerir. BIM, inşaat sektöründe ilgi görmeye başladığı ilk zamanlarda üretim ve kar marjlarında çok ciddi düşüşlere neden olan küresel bir ekonomik durgunluk vardı. Şuan ise global ekonomide yavaş da olsa bir toparlanma gözüküyor ve inşaat yatırımları artıyor ancak ekonomik durgunluğun etkileri hala güçlü bir şekilde hissediliyor. Rekabet hiç olmadığı kadar artmış durumda ve mimarlardan, mühendislerden genel yükleniciler ve fabrikatörlere kadar yapı tedarik zincirindeki tüm oyuncular projelerini çok daha hızlı ve çok daha küçük bütçelerle tamamlama baskısı altında. Bu manzarada rekabetçi avantaj kazanmak ve verimliliklerini artırmak için gün geçtikçe daha fazla sayıda şirket BIM’e geçiş yapıyor.
BIM’in CAD’dan farkı nedir?
BIM, CAD’dan çok daha fazlasıdır. CAD’de geometrik çizgiler kullanırız ve bu çizgilerin bizim verdiğimiz isimler dışında hiçbir anlamı sistemsel olarak yoktur. BIM’de ise kapı, duvar, pencere gibi gerçek modeller üzerinde çalışırız ve bu modeller tüm dataları kendi içerisinde barındırırlar. 2D ve 3D çizim unsurları bir arada kullanılır ve en önemlisi ise parametrik olmasıdır. BIM’in arkasındaki bu gerçekten “akıllı” olma durumu, bu model ilişkilerinin otomatik yönetilmesini sağlar. Bina modeli ve tüm tasarım belgeleri, her şeyin birbiri ile bağlantı halinde yer aldığı entegre bir veri tabanında tutulur. Çizimler, görünümler, programlar ve diğer bileşenler, bunlara temel teşkil eden 3D modelinin direkt temsilleridir. Çizimler bu anlamda bina modelinin canlı görünümleri oldukları için her zaman bina tasarımının tam temsilleridir. Proje verilerinin sürekli olarak eşitlenmesi için ilave çaba göstermek gerekmez ve çizimler ile proje belgelerinin hizalı olarak tutabilmesi için manuel olarak hiçbir müdahaleye ihtiyaç olmaz.
BIM ve Autodesk’in BIM çözümleri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizleri ziyaret edip size uygun çözümleri beraber belirleyebiliriz.
Alparslan SAMSUNLU
Softline – Autodesk Satış Öncesi Uzmanı
T +90 (216) 373 44 07 ext.126 | M +90 (531) 734 04 11
alparslan.samsunlu@softlinegroup.com