Prefabrik Yapı Tasarımı & BIM
Modüler yapılar hazır yapı elemanlarının fabrikada üretilmesi, üretilen elemanların şantiyede montajı ile yapının oluşturulması şeklinde inşa edilen yapılardır. Sürecin büyük çoğunluğu tasarım ve fabrikadaki üretim aşamasından oluşmaktadır.
Prefabrik yapı sektöründe tasarımda ve üretimde yapılacak birçok hatanın telafisi bulunmamaktadır. Basit hatalar yapı elemanını ya da yapının bir kısmını yeniden üretime kadar götürebilmektedir. Bu sebeple prefabrik yapı sektöründe tasarım aşamasının koordine ve profesyonel bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Ön boyutlandırma, avan proje aşamaları, mimari projelendirme süreçleri, fabrika üretim süreçleri, şantiyedeki montaj süreçleri ve tüm aşamalardaki disiplinler arası koordinasyon süreçlerinin bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Bu şekilde bir çalışma Yapı Bilgi Modellemesi(BIM) süreçleri ile yönetildiğinde sorunlar en aza indirgenebilir.
BIM, yapıda rol üstlenen tüm paydaşlar için bilgi paylaşımını mümkün kılan modelleme sistemidir. Geleneksel yöntem için işimizi kolaylaştıran CAD’den farklı olarak BIM geleneksel yöntemi yıkıp yerine çok daha modern, kullanışlı ve yapıyı avucumuzda hissedeceğimiz bilgi modelleme ve yönetim sistemi getirmektedir. Kişisel hataları, eksik bilgiyi, disiplinler arası uyuşmazlığı tamamen ortadan kaldırmakta BIM. Hem tasarım aşamasında hem de şantiye aşamasında daha kısa zamanda çok daha zengin verilere ulaşmamızı sağlıyor.
BIM dönüşümü tüm dünyada hızla devam etmektedir. Ülkemizdeki prefabrik yapı sektöründe de BIM dönüşümü başlamıştır. Bu doğrultuda BIM firmalar için daha sorunsuz ve daha hızlı çözüm süreci sağlamaktadır.
Fotoğraftaki bina China Construction Eighth Engineering Division Corp. Ltd.’nin (CCEED) en büyük projesidir. 530 metre yükseklikte, 103 katlı ve kendine özgü amorf cephe özelliğine sahiptir. Prefabrik yöntemlerle oluşturulmuş olan bina aynı zamanda BIM teknolojisi kullanarak sürdürülebilir mimari yaklaşımla tasarlanmıştır.
CCEED, gökdelen projesiyle Çin’in en önemli iki yapı ve mühendislik ödülü olan Luban ve Zhan Tianyou Ödüllerini almayı, ayrıca projenin ömrünü etkileyen endişelere neden olan tasarım, inşaat ve bakım/operasyon olmak üzere sürdürülebilirliğin üç alanında LEED Altın Sertifikası standartlarına ulaşmayı amaçlıyor. Autodesk 2017 AEC (Mimarlık, Mühendislik, İnşaat) Mükemmellik Ödülleri inşaat kategorisinde birinciliği kazanan projenin 2019’un sonbaharında tamamlanacağı tahmin ediliyor(Autodesk Redshift).
BIM alanında en sık tercih edilen ve en kapsamlı arayüze sahip yazılım ise Revit olarak karşımıza çıkmaktadır. Revit içerisinde BIM süreci kapsamında tasarımda ihtiyaç duyduğunuz tüm araçlar mevcuttur, bununla birlikte yazılımla birlikte gelen Dynamo eklentisi işlerinizi pratikleştirecek ve tasarımınızı özgürleştirecektir. Prefabrik yapılar için oluşturulan ‘’Revit Family’’ dosyaları sayesinde tüm projelerinizde kullanacağınız modüler dosyalar yapı tasarım kısmında zamandan %40’a varan tasarruf sağlamanıza yarayacaktır. Ayrıca Revit, Autodesk firmasının BIM projeleri için oluşturduğu AEC Collection ürünleri ile entegre çalışma gibi avantajlara da sahiptir. Bu kapsamda statik analiz, enerji analizi, BIM Modelinizi bulutta yönetme gibi birçok avantaj da beraberinde gelmektedir.
Softline yazılım olarak bu ürünleri sizlere ulaştırmak dışında bu dinamik sektörü takip edip sizi güncel tutmaya da devam edeceğiz.
↓ Güncel olarak yararlanılabilecek kampanya fırsatı için tıklayınız. ↓
SOFTLİNE TÜRKİYE'DEN AUTODESK AEC COLLECTİON YENİ ABONELİKLERİNDE KAÇIRILMAYACAK FIRSAT!